Jesienna owsianka

Autor: Elżbieta Bujak

Ta owsianka to nie tylko doskonałe źródło energii, ale także prawdziwa uczta dla zmysłów. Płatki owsiane zanurzone w kremowym napoju migdałowym, tworzą bazę tego sycącego śniadania. Dodatek świeżo startej marchwi i cynamonu, kawałki soczystej śliwki i chrupiące orzechy włoskie dodają mu niepowtarzalnego smaku. Przygotuj się na kulinarne doznania, które rozgrzeją Cię w chłodne jesienne poranki!

 

Wartość odżywcza:

  • Energia:

    530 kcal

  • Białko:

    30 g

  • Tłuszcze:

    19 g

  • Węglowodany:

    60 g

 

Składniki:

  • Płatki owsiane górskie – 50g
  • Napój migdałowy – 200ml
  • Serek wiejski lekki – 150g
  • Marchew – 70g
  • Śliwka – 80g
  • Orzechy włoskie – 15g
  • Cynamon – 2g

 

Przygotowanie:

  • Płatki zalać napojem migdałowym +100ml wody i gotować na małym ogniu
  • Marchew umyć, obrać i zetrzeć na drobnych oczkach, dodać wraz z cynamonem gdy płatki wchłoną część płynów i gotować do uzyskania gęstej konsystencji
  • Śliwkę umyć i pokroić w kostkę
  • Gotową owsiankę wyłożyć, dodać serek wiejski, śliwkę i orzechy

 

Powrót Powrót