Jajka faszerowane pieczarkami

Autor: Aleksandra Pasich

Jajka faszerowana to ciekawa propozycja na Wielkanocne śniadanie, która zaskoczy Cię swoim smakiem.

 

Wartość odżywcza 1 porcji:

  • Energia:

    312 kcal

  • Białko:

    19,4 g

  • Tłuszcze:

    22,9 g

  • Węglowodany:

    9,9 g

  • Błonnik pokarmowy:

    3,5 g

 

Składniki na 1 porcję:

  • 120 g Jaja kurze całe (2 szt.)
  • 50 g Pieczarki
  • 30 g Cebula
  • 20 g Jogurt grecki
  • 40 g Awokado
  • 5 g Masło klarowane
  • Koperek, pieprz

 

Przygotowanie:

Pieczarki i cebulę pokroić drobno, a następnie poddusić na patelni na maśle. Jajka ugotować na twardo i obrać a następnie przekroić na pół. Delikatnie wyjąć żółtka z każdej z połówek. Żółtka, awokado, jogurt, koperek oraz przyprawy zmiksować na gładką masę. Do masy wmieszać podduszone i ostudzone pieczarki oraz cebulę. Tak masą należy nafaszerować białka i posypać koperkiem.

 

Powrót Powrót