Hiszpańska zupa pomidorowa z ciecierzycą i chorizo

Autor: Justyna Walerowska-Madej

Obiecany przepis na hiszpańską zupę pomidorową z ciecierzycą i chorizo dla wszystkich miłośników kuchni południowoeuropejskiej!

 

Wartość odżywcza 1 porcji:

  • Energia:

    342 kcal

  • Białko:

    17,4 g

  • Tłuszcze:

    18,3 g

  • Błonnik:

    6,7 g

  • Węglowodany:

    29 g

 

Składniki na 6 dużych porcji:

  • 200 g Chorizo (1 op.)
  • 10 g Oliwa z oliwek (łyżka)
  • 400 g Pomidory w puszcze
  • 1000 g Passata pomidorowa (u mnie mój jesienny przecier pomidorowy)
  • 160 g Marchew
  • 200 g Seler
  • 100 g Pietruszka, korzeń
  • 100 g Por
  • 240 g Ciecierzyca konserwowa (1 puszka)
  • 1,2-1,5 l Woda (możecie dać dowolną ilość, w zależności od tego jaką gęstość zupy wolicie, mój przecier pomidorowy był rzadki, więc wolałam nie przesadzać z ilością wody)
  • 60 g Mozzarella (1/2 op.)
  • Koperek, czosnek, papryka w proszku

 

Przygotowanie:

Marchew pokroić w plasterki, razem z pietruszką i selerem zalać wodą i gotować na wolnym ogniu ok. 20 minut, doprawić do smaku solą i pieprzem. W międzyczasie na rozgrzanej oliwie podsmażyć por, czosnek i chorizo pokrojone w kostkę. Do wywaru warzywnego dodać pomidory, passatę oraz przesmażone chorizo i odsączoną ciecierzycę. Na talerzu posypać startą mozzarellą i koperkiem. (można podać z pieczywem lub makaronem).

 

Powrót Powrót