Gruszkomole

Autor: Patrycja Kulczycka

Zielony groszek, dzięki wysokiej zawartości białka nasyci nas na długo, jest też źródłem takich witamin jak żelazo, wapń czy magnez.

 

Wartość odżywcza w 1 porcji:

  • Energia:

    398 kcal

  • Białko:

    15 g

  • Tłuszcze:

    13 g

  • Węglowodany:

    61 g

 

Składniki na 1 porcję:

  • 2 kromki chleba żytniego pełnoziarnistego (80 g)
  • 1/5 opak. groszku mrożonego (100 g)
  • 1/4 awokado (40 g)
  • 1/3 papryki czerwonej (100 g)
  • 1/2 łyżki oliwy z oliwek (5 ml)
  • 1 łyżeczka liści kolendry, suszonych (3 g)
  • 1 ząbek czosnku (5 g)
  • ½ łyżki soku z cytryny (3 ml)
  • 2 szczypty pieprzu czarnego (2 g)

 

Przygotowanie:

Groszek ugotować w lekko osolonej wodzie, następnie ugnieść widelcem z awokado i startym czosnkiem, doprawić szczyptą soli, pieprzem, łyżeczką soku z cytryny i kolendrą. Podawać na pieczywie.

Groszek ugotować w lekko osolonej wodzie, następnie ugnieść widelcem z awokado i startym czosnkiem, doprawić szczyptą soli, pieprzem, łyżeczką soku z cytryny i kolendrą. Podawać na pieczywie.

 

Powrót Powrót