Grecka kanapka

Autor: mojdietetyk

Dania kuchni śródziemnomorskiej są dla mnie zawsze strzałem w dziesiątkę. Uwielbiam połączenie dobrego smaku ze zdrowym odżywianiem. Moja dzisiejsza propozycja idealnie wpisuje się w ramy tego połączenia, dodatkowo jest szybka do zrobienia i syci na długo! Poznajcie wegetariańską grecką kanapkę z tofu i suszonymi pomidorami.

 

Wartość odżywcza w 1 porcji:

  • Energia:

    518 kcal

  • Białko:

    22 g

  • Tłuszcze:

    23 g

  • Węglowodany:

    58 g

 

Składniki na 1 porcję:

  • Bułka ciabatta (80g - 1 sztuka)
  • Pesto bazyliowe (10g - 1 łyżeczka)
  • Rukola (20g - garść)
  • Oliwa z oliwek (5g - 1 łyżeczka)
  • Tofu w marynacie sweet chili (80g - 1 sztuka)
  • Suszone pomidory w oleju (20g - 3 sztuki)
  • Ser Feta (20g - 2 plastry)

 

Przygotowanie:

Bułkę należy podgrzać na suchej patelni lub w tosterze, a tofu pokroić na plastry i podsmażyć na oliwie. Na bułkę nałożyć pesto, rukolę, podsmażone tofu, fetę oraz suszone pomidory pokrojone w paski.

 

Powrót Powrót