
Dania kuchni śródziemnomorskiej są dla mnie zawsze strzałem w dziesiątkę. Uwielbiam połączenie dobrego smaku ze zdrowym odżywianiem. Moja dzisiejsza propozycja idealnie wpisuje się w ramy tego połączenia, dodatkowo jest szybka do zrobienia i syci na długo! Poznajcie wegetariańską grecką kanapkę z tofu i suszonymi pomidorami.
Wartość odżywcza w 1 porcji:
- Energia:
518 kcal
- Białko:
22 g
- Tłuszcze:
23 g
- Węglowodany:
58 g
Składniki na 1 porcję:
- Bułka ciabatta (80g - 1 sztuka)
- Pesto bazyliowe (10g - 1 łyżeczka)
- Rukola (20g - garść)
- Oliwa z oliwek (5g - 1 łyżeczka)
- Tofu w marynacie sweet chili (80g - 1 sztuka)
- Suszone pomidory w oleju (20g - 3 sztuki)
- Ser Feta (20g - 2 plastry)
Przygotowanie:
Bułkę należy podgrzać na suchej patelni lub w tosterze, a tofu pokroić na plastry i podsmażyć na oliwie. Na bułkę nałożyć pesto, rukolę, podsmażone tofu, fetę oraz suszone pomidory pokrojone w paski.