Gofry pizzowe

Autor: Patrycja Kulczycka

 

Wartość odżywcza w 1 porcji:

  • Energia:

    295 kcal

  • Białko:

    13 g

  • Tłuszcze:

    13 g

  • Węglowodany:

    31 g

 

Składniki na 4 porcje:

  • 8 i 2/3 łyżki mąki orkiszowej (130 g)
  • 1/2 szklanki mleka 2% (120 ml)
  • 1 jajo, kurze (50 g)
  • 2 i 1/2 łyżki kukurydzy, konserwowej (50 g)
  • 2 plastry sera mozzarella (60 g)
  • 2 łyżki sera grana padano (20 g)
  • 1 i 1.3 plastra pomidorów suszonych, w oleju (10 g)
  • 2 łyżki oleju rzepakowego (20 ml)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (2 g)
  • 2 łyżeczki natki pietruszki (6 g)
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego (40 g)
  • 1 ząbek czosnku (5 g)

 

Przygotowanie:

Mąkę wymieszać z proszkiem. Jajka wymieszać z mlekiem, olejem, następnie przelać do mąki. Dokładnie wymieszać. Szynkę drobno pokroić, kukurydze odsączyć, pomidory suszone pokroić w drobne paski, natkę i bazylię posiekać. Dodać do masy. Dosypać starte na tarce sery. Piec w gofrownicy.

 

Powrót Powrót