Gofry marchewkowe z owocami

Autor: Aleksandra Pasich

Gofry z dodatkiem startej marchewki są bardzo pożywnym pomysłem na śniadanie, przekąskę lub deser. Do tego warto dodać ulubione dodatki i będzie pysznie!

 

Wartość odżywcza w 1 porcji:

  • Energia:

    243 kcal

  • Białko:

    6,9 g

  • Tłuszcze:

    8,5 g

  • Błonnik pokarmowy:

    5,1 g

  • Węglowodany:

    40 g

 

Składniki na 6 porcji:

  • 75 g Mąka pszenna pełnoziarnista
  • 75 g Mąka pszenna
  • 60 g Jaja kurze całe (1 szt.)
  • 150 g Mleko 2% tłuszczu
  • 100 g Marchew
  • 20 g Olej rzepakowy
  • 40 g Miód pszczeli
  • 180 g Jogurt naturalny
  • 150 g Banan
  • 150 g Brzoskwinia
  • 100 g Czerwona porzeczka
  • 20 g Wiórki kokosowe
  • Proszek do pieczenia - szczypta, ekstrakt waniliowy, cynamon

 

Przygotowanie:

Marchewkę zetrzeć na tarce a następnie wszystkie składniki wymieszać razem i odstawić na około 10 minut. Po tym czasie nakładać łyżka masę na rozgrzaną gofrownicę podsmarowaną wcześniej za pomocą pędzelka olejem i piec kilka minut. Po przestygnięciu nakładać na gofry jogurt wymieszany z wiórkami i pokrojone owoce.

 

Powrót Powrót