Fit sernik

Autor: Agnieszka Goździk

Masz ochotę na sernik w wersji fit? Wypróbuj ten z mojego przepisu – z pewnością Ci zasmakuje!

 

Wartość odżywcza 1 porcji:

  • Energia:

    260 kcal

  • Białko:

    5,7 g

  • Tłuszcze:

    19,8 g

  • Węglowodany:

    18,3 g

 

Składniki na 8 porcji:

  • Spód:
  • 100 g daktyli
  • 10 g kakao
  • 30 g wiórków kokosowych
  • 30 g maki kokosowej
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • Masa:
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 250 g mascarpone
  • 50 ml mleka
  • 15 g żelatyny
  • 170 g truskawek
  • 30 g miodu

 

Przygotowanie:

Przygotowanie spodu:

Daktyle moczymy we wrzątku prze 15min. W międzyczasie w misce mieszamy resztę składników na spod. Odlewamy większość wody z daktyli i blendujemy na jednolita masę. Nastepnie mieszamy z reszta składników do jednolitego polaczenia. Wysypujemy na dno tortownicy i dokładnie ugniatamy. Wkładamy do lodówki.

Przygotowanie masy:

Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i blendujemy z reszta składników na masę. Wszystko wylewamy na schłodzony w lodowce spod. Dekorujemy wedle uznania. Odstawiamy do lodówki na 2 godziny do zastygnięcia.

 

Powrót Powrót