Fit banofee

Autor: Patrycja Kulczycka

Orzechy, czekolada oraz banany są źródłem cennego magnezu. Magnez wpływa na kurczliwość mięśni, przewodnictwo nerwowe i wspiera nasz układ sercowo-naczyniowy.

 

Wartość odżywcza w 1 porcji:

  • Energia:

    265 kcal

  • Białko:

    4 g

  • Tłuszcze:

    16 g

  • Węglowodany:

    28 g

 

Składniki na 2 porcje:

  • 2/3 garści daktyli, suszonych (25 g)
  • 3/4 łyżki masła orzechowego (15 g)
  • 5 łyżek mleczka kokosowego (50 ml)
  • 1 i 1/4 łyżki mascarpone (30 g)
  • 1/4 banana (35 g)
  • 1/2 kostki czekolady ( 5 g)
  • 5 łyżek granoli czekoladowej (30 g)

 

Przygotowanie:

Karmel: Daktyle suszone zalać wrzątkiem, ostawić pod przykryciem na kilka minut, następnie odlać wodę i daktyle zblendować z masłem orzechowym. Gdyby masa była zbyt gęsta dodać odrobinę wody.

Biała masa: samą gęstą część mleczka kokosowego ubić, następnie dodać mascarpone i delikatnie zmiksować do połączenia składników.

Na spód szklanki wyłożyć granolę. Następnie plastry banana, dodać połowę białej masy, następnie karmel i resztę białej masy, Posypać startą czekoladą.

 

Powrót Powrót