Ekspresowe spaghetti z ciecierzycą

Autor: Patrycja Kulczycka

Nie masz pomysłu na obiad? Co powiesz na ekspresowe spaghetti, które nasyci Cię na długie godziny?

 

Wartość odżywcza w 1 porcji:

  • Energia:

    450 kcal

  • Białko:

    14,6 g

  • Tłuszcze:

    21 g

  • Węglowodany:

    54 g

 

Składniki:

  • 50 g Makaron pełnoziarnisty najlepiej spaghetti
  • 60 g Ciecierzyca w słoiku
  • 10 g Oliwa z oliwek
  • 20 g Suszone pomidory bez oleju
  • 30 g Cebula
  • 20 g Koncentrat pomidorowy 30%
  • 10 g Ser tarty parmezan
  • 1 ząbek czosnku, zioła prowansalskie, szczypta soli

 

Przygotowanie:

Cebulę posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę, ciecierzycę odsączyć, suszone pomidory pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić suchy makaron, cebulę, czosnek, pomidory suszone, wlać pół ¾ szklanki wody, przyprawić szczyptą soli, pieprzem i ziołami, patelnię przykryć, całość gotować około 10 minut, od czasu do czasu zamieszać. Następnie dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać i gotowe!

 

Powrót Powrót