Dynię można wykorzystać na wiele sposobów, w tym właśnie na słodko. Jeżeli nie było Ci dane próbować dyni w takiej wersji, koniecznie spróbuj tych ciastek! To świetna alternatywa dla słodyczy, jednak o wiele zdrowsza. Jeśli najdzie Cię ochota na słodkości, albo zechcesz poczuć aromatyczny zapach jesiennych wypieków w swoim domu, wypróbuj ten przepis!
Wartość odżywcza 1 porcji:
- Kcal:
71
- B:
2,4 g
- T:
1,2 g
- W:
13 g
Składniki (na 16 ciastek):
- pieczona dynia Hokkaido (200g)
- pół łyżeczki proszku do pieczenia (2g)
- łyżka erytrolu (10g)
- 20 łyżek płatków owsianych pełnoziarnistych (200g)
- pół szklanki mąki owsianej (80g)
- 2 łyżeczki cynamonu (10g)
- garść mrożonych jagód (50g)
Przygotowanie:
Przygotowanie:
Dynię pokrój na mniejsze kawałki o wielkości ok. 5 cm, a następnie piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 20 minut, aż do zmięknięcia. Po lekkim przestudzeniu zmiksuj. Następnie wymieszaj wszystkie składniki w misce. Jeżeli masa wyjdzie zbyt rzadka, dodaj więcej płatków owsianych. Uformuj ciastka, posyp na wierzch mrożone jagody i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 25 minut.
*Do ciastek będą świetnie pasować również nasiona, orzechy, kakao czy żurawina.