Dyniowo-owsiane ciastka – przekąska, deser

Autor: Marianna Tomasik

Dynię można wykorzystać na wiele sposobów, w tym właśnie na słodko. Jeżeli nie było Ci dane próbować dyni w takiej wersji, koniecznie spróbuj tych ciastek! To świetna alternatywa dla słodyczy, jednak o wiele zdrowsza. Jeśli najdzie Cię ochota na słodkości, albo zechcesz poczuć aromatyczny zapach jesiennych wypieków w swoim domu, wypróbuj ten przepis!

 

 

Wartość odżywcza 1 porcji:

  • Kcal:

    71

  • B:

    2,4 g

  • T:

    1,2 g

  • W:

    13 g

 

Składniki (na 16 ciastek):

  • pieczona dynia Hokkaido (200g)
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia (2g)
  • łyżka erytrolu (10g)
  • 20 łyżek płatków owsianych pełnoziarnistych (200g)
  • pół szklanki mąki owsianej (80g)
  • 2 łyżeczki cynamonu (10g)
  • garść mrożonych jagód (50g)

 

Przygotowanie:

Przygotowanie:

Dynię pokrój na mniejsze kawałki o wielkości ok. 5 cm, a następnie piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 20 minut, aż do zmięknięcia. Po lekkim przestudzeniu zmiksuj. Następnie wymieszaj wszystkie składniki w misce. Jeżeli masa wyjdzie zbyt rzadka, dodaj więcej płatków owsianych. Uformuj ciastka, posyp na wierzch mrożone jagody i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 25 minut. 

*Do ciastek będą świetnie pasować również nasiona, orzechy, kakao czy żurawina. 

 

 

Powrót Powrót