Drożdżówki z borówkami

Autor: Aleksandra Pasich

Zdrowsza i mniej kaloryczna wersja drożdżówki jest możliwa – warto wypróbować ten przepis.

 

Wartość odżywcza w 1 porcji:

  • Energia:

    191 kcal

  • Białko:

    5,1 g

  • Tłuszcze:

    6,8 g

  • Błonnik pokarmowy:

    2,6 g

  • Węglowodany:

    32,5 g

 

Składniki na 8 porcji:

  • Kruszonka: 25 g Mąka pszenna
  • 25 g Ksylitol/Erytrytol
  • 20 g Masło
  • Ciasto: 125 ml Mleko 2% tłuszczu
  • 40 g Cukier
  • 15 g Drożdże
  • 1 Żółtko
  • 150 g Mąka pszenna, typ 550
  • 100 g Mąka pszenna, typ 1850
  • 30 g Masło
  • 200 g Borówki

 

Przygotowanie:

Najpierw przygotować kruszonkę – mąkę zagnieść z masłem i słodzikiem. Odstawić do lodówki. 

Później przygotować ciasto – lekko podgrzane mleko wymieszać z cukrem i pokruszonymi drożdżami. Następnie dodać żółtko. Całość wymieszać. Później dodać rozpuszczone lub pokrojone drobno masło a następnie dwa rodzaje mąki. Ciasto dokładnie zagnieść i odstawić do miski w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut. Następnie ciasto podzielić na 8 części i uformować kulki. Odstawić je na 30 minut do wyrośnięcia. Po upływie tego czasu kulki spłaszczyć i nałożyć na środek borówki i posypać kruszonką. Piec 15 minut w 180 stopniach.

 

Powrót Powrót