
Każdy z nas ma swój ulubiony farsz do pierogów – kapusta i grzyby, ruskie, z mięsem, czy te na słodko. Dziś proponuję mały twist, czyli zamiana ciasta na drożdżowe, zamiast gotowania – pieczenie i orientalny farsz z ciecierzycy i kalafiora, pachnący aromatycznym curry.
Wartość odżywcza w 1 porcji:
- Energia
122 kcal
- Białko:
4 g
- Tłuszcze:
2 g
- Węglowodany:
22 g
Składniki na około 20 pierogów:
- Ciasto drożdżowe:
- Mąka pszenna (500g - 3 szklanki)
- Drożdże suszone (7g - 1 paczka)
- Sól (10g - 2 łyżeczki)
- Woda (350g - 1 ¼ szklanki)
- Oliwa z oliwek (10g - 2 łyżeczki)
- Farsz:
- Ugotowana ciecierzyca (200g - 1 ¼ szklanki)
- Kalafior (100g)
- Cebula (50g - ¼ cebuli)
- Czosnek (10g - 2 ząbki)
- Oliwa z oliwek (5g - 1 łyżeczka)
- Passata pomidorowa (480g - 2 szklanki)
- Przyprawa curry (5g - 1 łyżeczka)
- Pierogi posmarować jajkiem i posypać sezamem.
Przygotowanie:
Przygotowanie ciasta – Połączyć mąkę, suche drożdże i sól w dużej misce i mieszać, aż składniki się połączą. Następnie dodać wodę. Zagniatać przez 5 minut. Po tym czasie dodać oliwę z oliwek i zagnieść dodatkowe 2 minuty. Przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na noc lub odłożyć do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na co najmniej godzinę.
Farsz – Ciecierzycę ugotować. Cebulę i czosnek podsmażyć na oliwie. Dodać ciecierzycę i drobno pokrojonego kalafiora. Wymieszać z curry i passatę pomidorową. Gotować 15-20 minut.
Ciasto rozwałkować i wyciąć krążki. Na każdy nałożyć farsz i lepić pierogi. Gotowe pierogi posmarować jajkiem i posypać sezamem.
Piec w nagrzanym piekarniku do temperatury 200 stopni przez 25 do 30 minut lub do momentu, aż pierogi staną się złotobrązowe. Ostudzić na metalowej kratce przez 10-15 minut.