Brownie z fasoli bez mąki

Autor: Patrycja Kulczycka

Bogata w żelazo, kwas foliowy, selen oraz cynk czerwona fasola, sprawdzi się znakomicie w formie deseru oraz pomoże pozbyć się nadmiaru cholesterolu.

 

Wartość odżywcza w 1 porcji:

  • Energia:

    300 kcal

  • Białko:

    13 g

  • Tłuszcze:

    7 g

  • Węglowodany:

    54 g

 

Składniki na 3 porcje:

  • 1 i 1/3 fasoli czerwonej, odsączonej (240 g)
  • 2 sztuki jaj kurzych (100 g)
  • 1 sztuka banana (120 g)
  • 7 i 1/4 łyżki ksylitolu (50 g)
  • 1 i 1/2 łyżki kakao 16% (15 g)
  • 2/3 łyżki płatków migdałów (10 g)
  • 2 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej (10 g)
  • 1 i 1/3 garści malin (100 g)
  • 1 garść winogron (70 g)

 

Przygotowanie:

Fasolę dokładnie przepłukać i i przesypać do dużej miski. Dodać do niej jajka, banany, kakao, sodę i ksylitol i bardzo dokładnie zmiksować do uzyskania gładkiej konsystencji. Gotową masę przelać do formy keksówki i umieścić w piekarniku na 40 do 60 minut w 180 stopniach (po wyciągnięciu z piekarnika ciasto może być trochę płynne, gdy się ochłodzi konsystencja się poprawi).

 

Powrót Powrót