
Szybki, jednogarnkowy, wegetariański obiad z wykorzystaniem uniwersalnego brokuła! To kolejna wariacja klasycznego risotto, które pobudzi Wasze zmysły. Orzotto z brokułami to aromatyczne danie kuchni włoskiej, które stanowi połączenie klasycznego risotto z makaronem orzo, świeżymi brokułami i kremową fetą. To danie nie tylko smakuje wyśmienicie, ale również jest zdrowe i pełne aromatu. Makaron nadaje mu unikatowego charakteru, feta stanowi źródło białka, a dodatek brokułów wzbogaca je o wartości odżywcze.
Wartość odżywcza w 1 porcji:
- Energia:
524 kcal
- Białko:
25 g
- Tłuszcze:
14 g
- Węglowodany:
78 g
Składniki na 1 porcję:
- Brokuł (90g - 1 ½ sztuki)
- Ser feta 12% tłuszczu (50g - 1 porcja)
- Bulion warzywny (500ml - 2 szklanki)
- Makaron orzo (70g - ⅓ szklanki)
- Oliwa z oliwek (5g - 1 łyżeczka)
- Cebula (50g - ½ sztuki)
- Czosnek (5g - 1 ząbek)
Przygotowanie:
Na oliwie podsmażyć czosnek i cebulę. Brokuła podzielić na małe różyczki i dodać na patelnię. Podlać szklanką bulionu i gotować pod przykryciem ok. 20 minut. Następnie, gdy brokuł już nieco zmięknie, dodać makaron i podlać drugą szklanką bulionu. Pod koniec dodać kostki fety, doprawić pieprzem i wymieszać.
Na oliwie podsmażyć czosnek i cebulę. Brokuła podzielić na małe różyczki i dodać na patelnię. Podlać szklanką bulionu i gotować pod przykryciem ok. 20 minut. Następnie, gdy brokuł już nieco zmięknie, dodać makaron i podlać drugą szklanką bulionu. Pod koniec dodać kostki fety, doprawić pieprzem i wymieszać.