Bananowo-czekoladowe Brownie

Autor: Agnieszka Goździk

Pyszne i zdrowe bananowo-czekoladowe Brownie. Do tego szybkie i proste w przygotowaniu.

 

Wartości odżywcze dla 1 porcji

  • Wartość energetyczna

    303 kcal

  • Białko

    6 g

  • Tłuszcze

    12,4 g

  • Węglowodany

    49,2 g

  • Błonnik pokarmowy

    2,9 g

 

Składniki

  • 3 średnie dojrzałe banany
  • ️200g mąki ryżowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 100 g ksylitolu
  • ️2 jajka
  • ️jogurt naturalny - 150g
  • 60g masła
  • szczypta soli
  • Polewa:
  • ️50g gorzkiej czekolady
  • 50ml mleka
  • płatki migdałowe

 

Przygotowanie:

Masło rozpuszczamy na małym ogniu, nie gotujemy.
Mieszamy suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sól, kakao, cynamon i ksylitol.

Banany rozgniatamy widelcem, dodajemy jajka, jogurt , rozpuszczone masło i wszystko razem mieszamy. Dodajemy wymieszane suche składniki i całość wymieszać.Ciasto przełożyć do foremki. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 170 stopni C i piec 60 minut. do suchego patyczka.

Polewa:
Czekoladę rozpuścić z 5 łyzkami mleka w kąpieli wodnej. Posmarować ciasto, posypać płatkami migdałowymi.

Smacznego!

 

Powrót Powrót