Babeczki z jagodami

Autor: Aleksandra Pasich

Masz ochotę na coś słodkiego w zdrowszej wersji – wypróbuj babeczki z jagodami!

 

Wartość odżywcza dla 1 porcji:

  • Energia:

    132 kcal

  • Białko:

    2,8 g

  • Tłuszcze:

    7,1 g

  • Błonnik pokarmowy:

    1,4 g

  • Węglowodany:

    16,8 g

 

Składniki:

  • 75 g Mąka pszenna, typ 1850 (1/2 szkl.)
  • 75 g Mąką pszenna, typ 500 (1/2 szkl.)
  • 60 g Jaja kurze całe (1 szt.)
  • 40 g Ksylitolu (4 łyżki)
  • 125 g Mleko 2% (1/2 szkl.)
  • 60 g Olej rzepakowy
  • 100 g Jagody lub borówki
  • Proszek do pieczenia (łyżeczka)

 

Przygotowanie:

Wszystkie składniki (poza jagodami) zmiksować razem na jednolitą masę. Na koniec dodać jagody i delikatnie wymieszać. Masę przelać do foremek na babeczki. Piec w rozgrzanym piekarniku, w 180 stopniach przez 25 minut.

 

Powrót Powrót