Czy orzeszki bukowe są zdrowe?
Orzeszki bukowe (Fagus sylvatica) to trójkątne nasiona buka europejskiego o delikatnym aromacie. W 100 g dostarczają 576 kcal, 6,2 g białka, 3,5 g błonnika i 50 g tłuszczu, głównie jednonienasyconego, przyjaznego układowi sercowemu. Białko ma profil aminokwasów korzystnie uzupełniający dietę roślinną. Zawierają potas (1017 mg), żelazo (2,5 mg), miedź (0,67 mg) oraz mangan (1,3 mg), wspierające krążenie, produkcję hemoglobiny i antyoksydację.
Fitosterole i proantocyjanidyny łagodzą stany zapalne. W badaniu pilotażowym 25 g orzeszków przez cztery tygodnie obniżyło LDL o 9 % i podniosło HDL, co sugeruje, że garść (20–30 g) dziennie może poprawiać profil lipidowy bez nadmiernej kalorii. Surowe nasiona mają ślady faginy i garbników drażniących żołądek; krótkie prażenie lub gotowanie neutralizuje te związki i wydobywa słodkawy smak.
Z powodu wysokiego tłuszczu orzeszki szybko jełczeją, więc przechowuj je w szczelnym słoiku w lodówce do trzech miesięcy. Godzinne namaczanie zmniejsza kwas fitynowy i podnosi biodostępność minerałów. Uprażone orzeszki bukowe wzbogacą pesto, owsiankę, chleb czy farsz do pierogów, dodając kremowej tekstury i wyrazistego, leśnego posmaku.