Ile kalorii ma natto?
Natto to tradycyjna japońska potrawa przygotowywana z fermentowanych nasion soi. Charakteryzuje się specyficznym zapachem, ciągnącą się konsystencją i intensywnym smakiem. Jest cenione nie tylko za swoje właściwości smakowe, ale także za wysoką wartość odżywczą. Dzięki procesowi fermentacji zawiera dużą ilość probiotyków wspierających zdrowie jelit. Natto jest źródłem witaminy K2, białka roślinnego oraz błonnika. Spożywane regularnie może wspomagać zdrowie układu sercowo-naczyniowego oraz kości. Poniżej przedstawiono przykładowe wartości odżywcze w 100 g natto:
- Kaloryczność: ok. 190–200 kcal.
- Białko: 18–19 g.
- Węglowodany: 12–14 g (cukry: 3–4 g).
- Błonnik: 5–6 g.
- Tłuszcze: 10–11 g.
Natto to doskonała propozycja dla osób poszukujących wysokobiałkowego, roślinnego produktu wspierającego zdrową dietę. Warto włączyć je do jadłospisu, np. jako dodatek do ryżu lub sałatek.