Ile kalorii ma masło roślinne?
Masło roślinne to alternatywa dla tradycyjnego masła, produkowana na bazie tłuszczów roślinnych, takich jak olej kokosowy, rzepakowy, palmowy czy słonecznikowy. Wybierane jest często przez osoby na diecie roślinnej, wegańskiej lub z nietolerancją laktozy. W zależności od składu, może mieć różny profil odżywczy. Średnio w 100 g masła roślinnego znajduje się:
- Kaloryczność: ok. 650–720 kcal.
- Białko: <1 g.
- Węglowodany: 0–1 g (w tym cukry: <0.5 g).
- Błonnik: 0 g.
- Tłuszcze: 70–80 g (nasycone: 20–40 g).
W porcji 10 g masła roślinnego znajduje się średnio ok. 70 kcal. Choć nie zawiera cholesterolu i bywa wzbogacane w witaminy A i D, warto zwracać uwagę na zawartość tłuszczów nasyconych i obecność oleju palmowego. Wybierając masło roślinne z przewagą tłuszczów nienasyconych, można wspierać zdrowie serca i układ krążenia.