Ile kalorii ma makaron soba?
Makaron soba to japoński makaron wytwarzany z mąki gryczanej, czasem z dodatkiem mąki pszennej. Dzięki temu posiada charakterystyczny orzechowy smak oraz ciemniejszą barwę. Jest ceniony za swoje wartości odżywcze – gryka dostarcza cennych aminokwasów, witamin z grupy B i minerałów takich jak magnez i żelazo. Makaron soba sprawdza się zarówno w daniach na ciepło (zupy, stir-fry), jak i na zimno (np. z sosem tsuyu). Jest lekki, sycący i może być częścią diety bezglutenowej, jeśli wykonany w 100% z gryki. W 100 g ugotowanego makaronu soba znajdziemy następujące wartości odżywcze:
- Kaloryczność: ok. 110–140 kcal.
- Białko: 5–7 g.
- Węglowodany: 20–25 g (cukry: ~0.5 g).
- Błonnik: 1.5–2.5 g.
- Tłuszcze: 0.5–1.5 g (w tym nasycone: ~0.1 g).
Makaron soba to wartościowy wybór dla osób szukających alternatywy dla pszenicznych makaronów – jest pożywny, lekkostrawny i doskonale wpisuje się w zdrową kuchnię azjatycką.