Alergie pokarmowe

Wszystkie choroby z którymi pojawiają się pacjenci są rozpatrywane przez Dietetyka indywidualnie. Na podstawie dostarczonych na wizytę wyników Twoich badań, informacji o zaleceniach lekarza dostosowywana jest w pełni indywidualna dieta. Alergia pokarmowa, to najczęściej występująca forma alergii. Celem diety jest eliminacja alergizujących produktów. Przy wsparciu profesjonalnego dietetyka nauczysz się komponować posiłki, które nie będą powodowały reakcji alergicznych w Twoim organizmie. Połączenie zdrowej diety eliminacyjnej, dopasowanej do rodzaju schorzenia z farmakoterapią skutkują istotną poprawą kondycji zdrowotnej.

Nadwrażliwości pokarmowe, które powszechnie występują w społeczeństwie:


  • alergie pokarmowe (zależne od IgE)
  • nadwrażliwości pokarmowe IgG – zależne (popularnie zwane alergiami typu opóźnionego)
  • nietolerancje pokarmowe (laktozy, fruktozy, histaminy)



    Czym różnią się od siebie dane nadwrażliwości?


  • Alergia pokarmowa IgE zależna – dotyczy 4-8% społeczeństwa. Jej objawy pojawiają się w ciągu od 30 sekund do kilku godzin od spożycia pokarmu. Postępowanie dietetyczne opiera się na całkowitym wykluczeniu uczulających produktów.
  • Nadwrażliwość pokarmowa IgG-zależna – może dotyczyć nawet 50% społeczeństwa. Jej objawy pojawiają się od kilku godzin do 4 dni od spożycia pokarmu. Postępowanie dietetyczne opiera się na wprowadzeniu okresowej diety eliminacyjnej (wykluczenie produktów) lub eliminacyjno-rotacyjnej (wykluczenie i/lub wprowadzanie danego produktu raz na 4 dni), do czasu poprawy funkcjonowania mikroflory jelitowej.
  • Nietolerancja laktozy – niedobór enzymu – laktazy.
  • Nietolerancja fruktozy



    Jeśli podejrzewasz u siebie występowanie alergii lub nietolerancji pokarmowych albo masz problem z jej zidentyfikowaniem, koniecznie zgłoś się do nas. Nasi dietetycy skierują Cię na odpowiednie testy na nietolerancję i zaproponują odpowiednie leczenie dietetyczne. Dieta w nietolerancjach jest podstawą leczenia i umożliwia bezpieczny powrót do zdrowia.