Dietetyk Marta Heller-Surowiec w ramach rozwoju zawodowego wzięła udział w szkoleniach i kursach:
Szkolenia:
- szkolenie „Skuteczna diagnoza i interwencja dietetyczna u pacjentów po 60 roku życia – aspekty teoretyczne i praktyczne” listopad, grudzień 2017r.;
- szkolenie „Żywienie pacjentów po zabiegach bariatryczych” organizowane przez Centrum Szkoleń Dietetyki Klinicznej, maj 2017r.;
- szkolenie „Dietocoaching I i II stopnia” organizowane przez Centrum Edukacji i Poradnictwa Żywieniowego Nutri Center, wrzesień 2015r.;
- kurs „Edukator w cukrzycy” organizowany przez Akademię Dietetycznie Poprawni, czerwiec 2015r.;
- kurs „Dietetyka sportowa” organizowany przez Akademię Dietetycznie Poprawni, czerwiec 2015r.
Uczestniczyła w konferencjach:
- I Konferencja Naukowa „Otyłość wieku rozwojowego od przyczyn do konsekwencji. Rola chirurgii bariatrycznej w leczeniu otyłości u dzieci”, wrzesień 2016r.;
- III Konferencja Naukowo-Szkoleniowa „Cukrzyca Dziś wielofunkcyjne wezwanie”, czerwiec 2016r.;
- Konferencjia VIII Warszawszawskie Dni Nauki o Żywieniu Człowieka „Dietatetyka W Psychiatrii i Neurologii-Gorące Tematy”, kwiecień 2016r.;
- konferencja szkoleniowa „Odżywianie pacjentów w chorobach nowotworowych” organizowana przez Polskie Towarzystwo Dietetyki, maj 2015r.;
- XIII Konferencja Naukowo-Szkoleniowa „Żywienie enteralne i parenteralne”, wrzesień 2015r.;
- II Ogólnopolska Konferencja Dietetyki „Congressus Dietetica”, marzec 2012r.
Występowała na konferencjach:
- Przeprowadziła wykłady: „Rola białka, tłuszczy i węglowodanów w organizmie sportowca” oraz „Dieta wegańska dla biegaczy” na konferencji p.t. „Żywienie i suplementacja osób aktywnych fizycznie”, luty 2017r.;
- II miejsce: II Międzyuczelniana Konferencja Studenckich Kół Naukowych w Opolu “Zachowania żywieniowe, a wykształcenie osób podejmujących kluczowe decyzje dotyczące żywienia rodziny na przykładzie rodziców dzieci w wieku przedszkolnym”, maj 2014r.;
- III miejsce: Konferencja „Interdyscyplinarny wymiar zdrowia publicznego” w Zabrzu, „Zachowania żywieniowe matek aktywnych i nieaktywnych zawodowo w aspekcie kształtowania prawidłowych nawyków żywieniowych dzieci w wieku przedszkolnym”, listopad 2013r.
Jest autorką/współautorką artykułów:
- Rozmowa na temat ,,Jadłospis zgodny z rodzjem pracy” w Tygodniku Śląsko-Dąbrowskim NSZZ Solidarność Nr 13, 2017r;
- „Dieta wegetariańska u dzieci”, oMAtko! Magazyn Świadomych Rodziców Nr 2 sierpień-wrzesień 2016;
- „Zachowania żywieniowe rodziców dzieci przedszkolnych zamieszkałych na terenie Górnego Śląska”, Nowa Pediatria 3/2014.Nowa Pediatria 3/2014.
Prowadziła warsztaty:
- ,,Jak zachować dobre zdrowie, samopoczucie i wygląd po 60-tce?”
- Cykl 10 warsztatów „Zdrowy Styl Żywienia” w Powiecie Bieruńsko-Lędzińskim;
- „Zasady żywienia dzieci w wieku przedszkolnym”- szkolenie dla rodziców dzieci z Dąbrowy Górniczej- Przedszkole nr 36 w Dąbrowie Górniczej, marzec 2013 (będąc członkiem SKN Młodych Edukatorów).