Główne założenia diety owowegetariańskiej
Podstawą diety owowegetariańskiej są różnorodne produkty roślinne, a jedynym dozwolonym składnikiem odzwierzęcym są jaja. Posiłki w tym modelu żywienia składają się głównie z warzyw, owoców, produktów zbożowych oraz nasion roślin strączkowych, natomiast mięso, ryby i nabiał całkowicie się eliminuje z jadłospisu. Jajka pełnią rolę uzupełniającą – dostarczają wysokiej jakości białka i niektórych witamin (m.in. B12) obecnych zazwyczaj w produktach odzwierzęcych.
Bardzo ważne jest odpowiednie zbilansowanie jadłospisu. Dieta owowegetariańska wymaga dbania o to, by w codziennym menu nie zabrakło wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Należy zwrócić szczególną uwagę na te elementy, których niedobory mogą występować przy eliminacji mięsa i nabiału. Mowa przede wszystkim o żelazie, wapniu, kwasach omega-3 oraz witaminach D i B12. Jaja częściowo zaspokajają zapotrzebowanie na witaminę B12 i białko, jednak pozostałe składniki trzeba pozyskiwać z odpowiednio dobranych źródeł roślinnych (np. wapń z warzyw liściastych i wzbogacanych napojów roślinnych, żelazo z roślin strączkowych i pestek, omega-3 z siemienia lnianego czy orzechów).
Dieta oparta na produktach roślinnych i jajach może być zdrowa i bezpieczna dla organizmu, o ile jest właściwie skomponowana. Bogactwo warzyw, owoców, pełnoziarnistych zbóż oraz orzechów zapewnia dużą ilość błonnika i antyoksydantów, które wspierają funkcjonowanie organizmu. Dzięki wykluczeniu czerwonego mięsa i tłustego nabiału jadłospis owowegetariański zawiera zwykle mniej tłuszczów nasyconych, co korzystnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy. Jednocześnie obecność jajek sprawia, że łatwiej dostarczyć sobie niezbędne aminokwasy egzogenne (pełnowartościowe białko) oraz cholinę i witaminy z grupy B, co bywa trudniejsze przy diecie ściśle wegańskiej.