Zupa-krem z zielonego groszku

warsztaty dla rodziców

Przygotowanie:

Składniki na 2 porcje

  • 400 g mrożonego zielonego groszku
  • 200 g mrożonej włoszczyzny
  • 1 średnia cebula
  • 1 kostka rosołowa
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 trójkącik topionego serka (25 g)
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 szklanki wody
  • sól, pieprz, sos sojowy

Przepis

Na łyżeczce oliwy zeszklić drobno pokrojoną cebulkę. Dodać groszek, włoszczyznę i kostkę rosołową i zalać wodą. Gotować aż warzywa zmiękną, wrzucić trójkącik serka i zmiksować zupę na krem. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym. Na talerzu dodać łyżkę jogurtu naturalnego do zabielenia.

1 porcja: 240 kcal, 17 g białka, 6 g tłuszczu i 45 g węglowodanów