Zupa krem

Lubisz zupy krem? Oto niestandardową propozycja. Świetnie nada się na przystawkę lekką kolację. Spróbuj, a nie pożałujesz.

Wartości odżywcze:

  • Energia 280 kcal
  • Białko 12,2 g
  • Tłuszcz 12,3 g
  • Węglowodany 42,8 g

Przepis (na 2 porcje):

  • 500 g - Pietruszka, korzeń
  • 150 g - Gruszka
  • 350 g - Bulion warzywny
  • 250 g - Mleko roślinne (np. sojowe)
  • 10 g - Oliwa z oliwek
  • 15 g - Płatki migdałowe
  • przyprawy (sól, pieprz, gałka muszkatołowa), 2 łyżeczki tymianku

Przygotowanie:

Pietruszkę obrać i pokroić w grube plastry. Na dnie dużego garnka rozgrzać oliwę, dodać pietruszki i na bardzo małym ogniu dusić je przez około 5 minut. Następnie dodać pokrojoną na ćwiartki gruszkę i dusić przez kolejne 5 – 10 minut, do momentu, aż będą bardzo miękkie.
Do garnka wlać bulion, ma być go tyle, aby przykrył warzywa. Garnek przykryć i gotować przez około 15 minut, dopóki pietruszka nie będzie bardzo miękka. W międzyczasie na suchej patelni uprażyć migdały. Do miękkich warzyw dodać mleko i całość zmiksować, w razie potrzeby dodając więcej mleka lub trochę wody. Doprawić tymiankiem i przyprawami. Przed podaniem posypać prażonymi migdałami.