Wartości odżywcze:
- Energia 280 kcal
- Białko 12,2 g
- Tłuszcz 12,3 g
- Węglowodany 42,8 g
Przepis (na 2 porcje):
- 500 g - Pietruszka, korzeń
- 150 g - Gruszka
- 350 g - Bulion warzywny
- 250 g - Mleko roślinne (np. sojowe)
- 10 g - Oliwa z oliwek
- 15 g - Płatki migdałowe
- przyprawy (sól, pieprz, gałka muszkatołowa), 2 łyżeczki tymianku
Przygotowanie:
Pietruszkę obrać i pokroić w grube plastry. Na dnie dużego garnka rozgrzać oliwę, dodać pietruszki i na bardzo małym ogniu dusić je przez około 5 minut. Następnie dodać pokrojoną na ćwiartki gruszkę i dusić przez kolejne 5 – 10 minut, do momentu, aż będą bardzo miękkie.
Do garnka wlać bulion, ma być go tyle, aby przykrył warzywa. Garnek przykryć i gotować przez około 15 minut, dopóki pietruszka nie będzie bardzo miękka. W międzyczasie na suchej patelni uprażyć migdały. Do miękkich warzyw dodać mleko i całość zmiksować, w razie potrzeby dodając więcej mleka lub trochę wody. Doprawić tymiankiem i przyprawami. Przed podaniem posypać prażonymi migdałami.