Przygotowanie:
Kremowe zupy to bardzo dobry pomysł na szybki i pożywny obiad. Ich przygotowanie nie zajmuje więcej niż 30 minut i nie wymaga zaawansowanych umiejętności kulinarnych, a mamy danie, które dostarcza nam składników mineralnych, witamin oraz błonnika,
Wartość kaloryczna dla 1 porcji( 250 ml) – 250 kcal
Składniki (3 porcje):
- Marchew – 1 szt.
- Pietruszka – 1 szt.
- Seler – 1/4 szt.
- Zielony groszek – 400g
- Bulion z kostki rosołowej 750ml
- Żółtko – 2szt.
- Zielona pietruszka – do dekoracji
Sposób wykonania:
- Warzywa umyć i obrać, następnie zetrzeć na tarce.
- Przygotować bulion, wrzucić starte warzywa i ugotować do miękkości.
- Dodać zielony groszek (bez zalewy), zagotować.
- Zupę zmiksować i zagęścić żółtkiem – nie gotować.
- Podawać z groszkiem ptysiowym lub z grzankami.
- Udekorować kleksem jogurtu i listkami zielonej pietruszki.