Zupa krem z selera

zupa krem z selera

Przygotowanie:

Zupa krem z selera to smaczna i pożywna propozycja na obiad lub podwieczorek. Świetnie smakuje ostro przyprawiona.

Porcja dostarcza średnio 350kcal, 16g białka, 9g tłuszcz, 72g węglowodanów.

  • 500g selera naciowego
  • 2 ziemniaki (ok.150g)
  • włoszczyzna- marchewka, seler, pietruszka, por (ok. 250g)
  • 1 mała cebula (ok. 50-70g)
  • jogurt naturalny- 50-100g
  • olej rzepakowy 5g
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra

Włoszczyznę gotujemy w wodzie ok. 1 godziny- po tym czasie warzywa wyjmujemy (potrzebujemy tylko bulionu) do wywaru dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i seler naciowy. Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na oleju.
Gdy się ona zeszkli, dodajemy ją do selera i ziemniaków.

Zupę dusimy pod przykryciem ok. 20 minut, po tym czasie zupę doprawiamy do smaku, blendujemy na krem. Gdy zupa zacznie stygnąć dodajemy jogurt naturalny do zabielenia.

Przepis autorstwa Pauliny Hofman, autorki bloga:www.smakowitykasek.pl