Zupa krem z pieczarek

warsztaty dla rodziców

Przygotowanie:

Gęstą, polska, tradycyjna zupa, do zrobienia przez każdego.

Przepis na 2 porcje, po 310kcal

  • Zupa krem z pieczarek
  • 150 g Ziemniaki
  • 400 g Pieczarka uprawna, świeża
  • 250 g Włoszczyzna
  • 10 g Oliwa
  • 10 g Masło
  • 50 g Serek śmietankowy chudy
  • 70 g Chleb żytni pełnoziarnisty
  • Natka pietruszki, listek laurowy, ziele angielskie

Włoszczyznę i ziemniaki obrać. Pora, seler i pietruszkę drobno pokroić, marchew pokroić w słupki i podsmażyć lekko na oliwie, dodać pieczarki z masłem i smażyć jeszcze chwilę. Dodać listek laurowy i 3-4 ziarenka ziela angielskiego oraz 2 szklanki wody i gotować ok.15 min. aż warzywa zmiękną. Wyjąć z zupy przyprawy, kilka pieczarek do dekoracji oraz marchewkę, doprawić solą i pieprzem i zmiksować na krem razem z serkiem. Przed podaniem zupę posypać natką pietruszki i udekorować słupkami marchewki oraz pieczarkami, podawać z pieczywem.

1 porcja dostarcza: 310kcal, 13g białka, 12g tłuszczu, 49g węglowodanów.