Przygotowanie:
Gęstą, polska, tradycyjna zupa, do zrobienia przez każdego.
Przepis na 2 porcje, po 310kcal
- Zupa krem z pieczarek
- 150 g Ziemniaki
- 400 g Pieczarka uprawna, świeża
- 250 g Włoszczyzna
- 10 g Oliwa
- 10 g Masło
- 50 g Serek śmietankowy chudy
- 70 g Chleb żytni pełnoziarnisty
- Natka pietruszki, listek laurowy, ziele angielskie
Włoszczyznę i ziemniaki obrać. Pora, seler i pietruszkę drobno pokroić, marchew pokroić w słupki i podsmażyć lekko na oliwie, dodać pieczarki z masłem i smażyć jeszcze chwilę. Dodać listek laurowy i 3-4 ziarenka ziela angielskiego oraz 2 szklanki wody i gotować ok.15 min. aż warzywa zmiękną. Wyjąć z zupy przyprawy, kilka pieczarek do dekoracji oraz marchewkę, doprawić solą i pieprzem i zmiksować na krem razem z serkiem. Przed podaniem zupę posypać natką pietruszki i udekorować słupkami marchewki oraz pieczarkami, podawać z pieczywem.
1 porcja dostarcza: 310kcal, 13g białka, 12g tłuszczu, 49g węglowodanów.