Przygotowanie:
Na pierwsze dni wiosny polecam zielone zupy krem. Ich przygotowanie nie zajmuje więcej niż 30 minut i nie wymaga zaawansowanych umiejętności kulinarnych, a mamy danie, które dostarcza nam składników mineralnych, witamin oraz błonnika.
Jedna porcja (250 ml) to tylko 280 kcal oraz 14g białka, 32g węglowodanów i 14 g tłuszczu.
Składniki (3 porcje):
- Brokuły – 1 szt. średniej wielkości
- Ziemniaki – 1 szt.
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- Cebula – 1 szt. średniej wielkości
- Bulion – 1 litr
- Płatki migdałowe – 1 łyżka
- Serek twarogowy 150g
Sposób wykonania:
- Warzywa umyć i obrać.
- Brokuł ugotować na parze (al dente).
- Ziemniaki pokroić w drobną kostkę.
- Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni.
- Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oliwie .
- Do cebuli dodać pokrojone ziemniaki i dusić 10 minut dodając pół szklanki bulionu.
- Całość zalać pozostałym bulionem i gotować do miękkości.
- Do wywaru dodać ugotowany brokuł – zmiksować i zagotować.
- Zupę przyprawić curry.
Podawać na talerzu lub w bulionówce, posypaną prażonymi migdałami, Można zupę zabielić serkiem wymieszanym z kilkoma łyżkami bulionu.