Przygotowanie:
Mamy weekendową tradycję robienia z dziećmi zdrowych wypieków. Często są to różnego rodzaju ciasteczka, lubią kiedy mogą sami coś formować, wycinać, lepić. W ostatnią niedzielę na naszym stole zagościły kokosanki – zrobione na bazie płatków jaglanych i mleka kokosowego. Wyszły doskonale, przypominały mi kokosanki, które pamiętam z dzieciństwa – chrupiące z wierzchu, miękkie w środku. Polecam i życzę miłego zdrowego łasuchowania 🙂
Przepis na około 40 sztuk małych ciastek, kaloryczność 1 ciastka: 29 kcal
Składniki:
Sposób przygotowania:
Do rondla wlać mleko kokosowe z dodatkiem wody, dodać płatki jaglane i wiórki kokosowe, zagotować. Gotować na małym ogniu około 10 minut co chwilę mieszając, odstawić do lekkiego przestygnięcia. Banany zmiksować na gładki mus. Do masy w rondlu dodać banany, mąkę, jagody i proszek do pieczenia, dokładnie wymieszać. Z powstałej masy formować małe kokosanki (najłatwiej nakładać je łyżką), układając je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 20 minut.
Marta Marzec
Właściciel poradni Mój Dietetyk