Przygotowanie:
Danie wegetariańskie, propozycja śniadania bądź przekąski na ciepło. Dla 1 osoby.
Składniki:
- 1 mały ziemniak;
- ½ pomidora;
- ¼ niedużej cukinii;
- 1 jajko;
- ¼ szk. mleka;
- ½ łyżeczki oregano;
- ½ łyżeczki suszonej bazylii;
- ½ łyżeczki kurkumy;
Przygotowanie:
Ziemniaka umyć, obrać i podgotować przez 5 minut, następnie wystudzić i pokroić w plasterki. Pomidora i cukinię umyć i również pokroić w plasterki. Warzywa ułożyć w foremce do zapiekania (u mnie forma 13,5x23cm) naprzemiennie po jednym plasterku z każdego warzywa. Jajko roztrzepać w misce, dodać mleko, przyprawy i dokładnie wymieszać a następnie dodać do warzyw. Wstawić do nagrzanego na 180˚C piekarnika i zapiekać przez około 25 minut.
Wartość odżywcza (dla 1 porcji):
Kcal – 209
B – 12,6g
T – 7,3g
W – 24,7g
Sylwia Jajuga
dietetyk