Włoskie naleśniki z mozzarellą i pomidorami

Włoskie naleśniki z mozzarellą i pomidorami

Przygotowanie:

Będąc na diecie wcale nie musimy rezygnować z ulubionych dań. Na liście zabronionych, tuczących dań znajdziemy makarony, pierogi czy pizzę. Jednak zmieniając nieco przepis, stosując zdrowsze, bardziej wartościowe produkty w stosownych ilościach, możemy cieszyć się smakiem tych dań nawet będąc na diecie. Poniżej przepis na naleśniki “po włosku” z mozzarellą i pomidorami, z wykorzystaniem mąki pełnoziarnistej.



Przepis na 1 porcję, ok. 450 kcal



Składniki:

60 g Jaja kurze całe (1 szt.)

100 g Mleko 1,5 % tłuszczu

50 g Mąka żytnia pełnoziarnista lub pszenna graham

5 g Olej rzepakowy uniwersalny

150 g Pomidor

30 g Polędwica z piersi kurczaka

20 g Mozzarella

Bazylia

Mozzarellę i pomidora pokroić w plasterki, polędwicę w paski. Jajko roztrzepać i wymieszać z
mąką, mlekiem oraz bazylią i odrobiną soli. Jeśli masa będzie zbyt gęsta dodać wodę.
Na patelni teflonowej rozgrzać olej i usmażyć z masy naleśnika. Po przewroceniu go na drugą
stronę zdjąć patelnię z gazu i ułożyć na połowie naleśnika mozzarellę, polędwicę oraz
połowę pomidorów. Całość posypać bazylią i złożyć naleśnika. Patelnię przykryć i chwilę
podgrzewać na małym ogniu. Naleśnika przełożyć na talerz i ozdobić pozostałymi pomidorami oraz świeżą bazylią

2