Przygotowanie:
Będąc na diecie wcale nie musimy rezygnować z ulubionych dań. Na liście zabronionych, tuczących dań znajdziemy makarony, pierogi czy pizzę. Jednak zmieniając nieco przepis, stosując zdrowsze, bardziej wartościowe produkty w stosownych ilościach, możemy cieszyć się smakiem tych dań nawet będąc na diecie. Poniżej przepis na naleśniki “po włosku” z mozzarellą i pomidorami, z wykorzystaniem mąki pełnoziarnistej.
Przepis na 1 porcję, ok. 450 kcal
Składniki:
60 g Jaja kurze całe (1 szt.)
100 g Mleko 1,5 % tłuszczu
50 g Mąka żytnia pełnoziarnista lub pszenna graham
5 g Olej rzepakowy uniwersalny
150 g Pomidor
30 g Polędwica z piersi kurczaka
20 g Mozzarella
Bazylia
Mozzarellę i pomidora pokroić w plasterki, polędwicę w paski. Jajko roztrzepać i wymieszać z
mąką, mlekiem oraz bazylią i odrobiną soli. Jeśli masa będzie zbyt gęsta dodać wodę.
Na patelni teflonowej rozgrzać olej i usmażyć z masy naleśnika. Po przewroceniu go na drugą
stronę zdjąć patelnię z gazu i ułożyć na połowie naleśnika mozzarellę, polędwicę oraz
połowę pomidorów. Całość posypać bazylią i złożyć naleśnika. Patelnię przykryć i chwilę
podgrzewać na małym ogniu. Naleśnika przełożyć na talerz i ozdobić pozostałymi pomidorami oraz świeżą bazylią