Wiosenny tort serowy z nowalijkami

Mójdietetyk

Przygotowanie:

Przepis na 10 porcji, 1 porcja: 275kcal

Ciasto:

  • 200 g Mąka pszenna pełnoziarnista
  • 60 g Jaja kurze całe
  • 80 g Masło extra
  • 40 g Ser Parmezan tarty

Masa:

  • 600 g Ser twarogowy chudy mielony
  • 100 g Jogurt naturalny
  • 300 g Szynka z piersi kurczaka
  • 50 g Cebula czerwona
  • 2 ząbki czosnku, łyżeczka majeranku, sól, pieprz

Wierzch:

  • 3 sztuki Jaja kurze całe
  • 100 g Rzodkiewka
  • 100 g Ogórek
  • Koperek

Z mąki, jajka, masła, sera i 2 łyżek zimnej wody zagnieść ciasto, włożyć do lodówki na 30minut. Piekarnik nagrzać do 200stopni. Ciasto podzielić na 2 części i uformować 2 koła o średnicy 22-25cm. Ciasto ponakłuwać widelcem w kilku miejscach, wstawić do piekarnika i upiec na rumiany kolor. Spody ostudzić.

Jaja ugotować na twardo. Twaróg wymieszać z posiekaną cebulą, jogurtem, pokrojoną szynką, czosnkiem i przyprawami. Blaty posmarować masa i ułożyć jeden na drugim. Wierzch udekorować plasterkami jajka, ogórka i rzodkiewki poukładanymi na przemian oraz koperkiem. Tort odstawić do lodówki, najlepiej na kilka godzin lub całą noc.