Przygotowanie:
Przepis na 10 porcji, 1 porcja: 275kcal
Ciasto:
- 200 g Mąka pszenna pełnoziarnista
- 60 g Jaja kurze całe
- 80 g Masło extra
- 40 g Ser Parmezan tarty
Masa:
- 600 g Ser twarogowy chudy mielony
- 100 g Jogurt naturalny
- 300 g Szynka z piersi kurczaka
- 50 g Cebula czerwona
- 2 ząbki czosnku, łyżeczka majeranku, sól, pieprz
Wierzch:
- 3 sztuki Jaja kurze całe
- 100 g Rzodkiewka
- 100 g Ogórek
- Koperek
Z mąki, jajka, masła, sera i 2 łyżek zimnej wody zagnieść ciasto, włożyć do lodówki na 30minut. Piekarnik nagrzać do 200stopni. Ciasto podzielić na 2 części i uformować 2 koła o średnicy 22-25cm. Ciasto ponakłuwać widelcem w kilku miejscach, wstawić do piekarnika i upiec na rumiany kolor. Spody ostudzić.
Jaja ugotować na twardo. Twaróg wymieszać z posiekaną cebulą, jogurtem, pokrojoną szynką, czosnkiem i przyprawami. Blaty posmarować masa i ułożyć jeden na drugim. Wierzch udekorować plasterkami jajka, ogórka i rzodkiewki poukładanymi na przemian oraz koperkiem. Tort odstawić do lodówki, najlepiej na kilka godzin lub całą noc.