Przygotowanie:
Wartość odżywcza jednej porcji:
- Energia: 264 kcal
- Białko: 9 g
- Tłuszcz: 12,5 g
- Węglowodany: 29 g
Składniki (4 porcje):
- 1/2 pęczka zielonych szparagów (ok.10 sztuk)
- 1/2 kg ziemniaków np. młodych
- 1 łyżka oliwy extra vergine
- 2 łyżeczki masła
- 2 ząbki czosnku
- 1 litr bulionu jarzynowego lub drobiowego
- 1/3 łyżeczki kurkumy w proszku
- 4 łyżki posiekanego koperku
- 4 łyżki posiekanego szczypiorku
- 100 g śmietany 12%
- 100g ser feta
Sposób przygotowania:
W garnku z grubym dnem na oliwie i maśle podsmażać przez ok. 3 – 4 minuty obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki. Dodać obrany i przepołowiony czosnek, zamieszać i smażyć razem przez ok. 2 minuty. Wlać gorący bulion, dodać kurkumę i zagotować. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować przez około 10 – 15 minut do czasu aż ziemniaki będą miękkie. Odłamać twarde i jasne końce szparagów (same złamią się we właściwym miejscu), końce wyrzucić. Łodygi opłukać, pokroić na cienkie plasterki, główki zachować w całości. Gdy ziemniaki będą już miękkie dodać szparagi (główki i łodygi) i gotować na małym ogniu przez ok. 1 minutę. Dodać koperek i odstawić z ognia. Śmietanę włożyć do miski i stopniowo dodać kilka łyżek wywaru z zupy za każdym razem mieszając. Zahartowaną w ten sposób śmietanę dodać do garnka z zupą i wymieszać. Podawać z pokruszoną fetą i szczypiorkiem.
Przepis na podstawie przepisu z bloga www.kwestiasmaku.pl
Michalina Lange
dietetyk