
Przygotowanie:
Pani Justyna z bloga Just a SALAD z specjalnie dla Was przygotowała autorski przepis na wielkanocną sałatkę. Z pewnością pojawi się ona na naszym świątecznym stole. Was też zachęcamy do wypróbowania tego ciekawego przepisu!
Wartość odżywcza w 100 g sałatki:
- Energia 149,2 kcal
- Białko 4,7 g
- Tłuszcze 12,1 g
- Węglowodany 5,9 g
- Błonnik 2 g
Składniki na 2 porcje sałatki (495 g):
- 50 g 2 garści mixu sałat (rukola, roszponka, endywia, rzymska)
- 85 g 7 jajeczek przepiórczych
- 70 g 6 pomidorków koktajlowych
- 60 g 3 łyżki cieciorki ugotowanej na parze (z puszki)
- 60 g 5 rzodkiewek
- 70 g 2 małe ogórki gruntowe
- 20 g 2 łyżki pestek słonecznika
- 2 garstki rzeżuchy
Składniki na dressing:
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżka octu winnego białego
- 1 płaska łyżeczka syropu z agawy
- 5 g czosnku
- szczypta mielonych płatków chili
- sól ziołowa, świeżo mielony pieprz
Przygotowanie: Czosnek przeciskamy przez praskę, a następnie łączymy z pozostałymi składnikami dressingu. Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni. Jajeczka przepiórcze umieszczamy we wrzątku, gotujemy przez 2 minuty, po czym zalewamy zimną wodą, obieramy, osuszamy i kroimy na pół. Cieciorkę odcedzamy. Ogórki przekrawamy na pół, wydrążamy z nich miąższ za pomocą wykrawacza albo łyżeczki, a następnie kroimy je na półplasterki. Rzodkiewki kroimy na plasterki, a pomidorki na połówki. Mix sałat wykładamy na półmisek naprzemiennie z jajeczkami, cieciorką, rzodkiewkami, pomidorkami i ogórkami. Całość polewamy przygotowanym dressingiem, a na koniec posypujemy pestkami słonecznika i rzeżuchą.
Pani Justyna z Just a SALAD
blogerka