Przygotowanie:
Poniższy przepis to propozycja na wegetariański zamiennik tradycyjnego pasztetu. Doskonale smakuje jako dodatek do pieczywa, można podawać go z kiełkami, oliwkami lub chrzanem. Jeśli użyjemy bezglutenowych płatków owsianych danie będzie odpowiednie dla osób na diecie bezglutenowej.
Przepis na ok. 16 porcji (każda o grubości 1,5 cm), jedna porcja zawiera ok. 63 kcal
Składniki:
- 400 g brokułów
- 200 g sera feta (12% tłuszczu)
- 3 jajka
- 50 g płatków owsianych
- 10 g oleju rzepakowego
- woda
- czosnek
- pieprz, zioła prowansalskie
Przygotowanie:
Brokuły czyścimy, kroimy na różyczki, łodygi na plasterki. Gotujemy w lekko posolonym wrzątku ok. 10 – 15 minut, aż będą miękkie. Następnie brokuły odsączamy i rozgniatamy widelcem lub tłuczkiem. Dodajemy fetę, oddzielone żółtka i płatki owsiane wcześniej namoczone w wodzie. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem, ziołami prowansalskimi oraz czosnkiem. Masę wygniatamy, by była gładka (można użyć miksera). Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy, delikatnie mieszając. Całość przekładamy do keksówki o wym. 25×12 cm wyłożonej papierem do pieczenia (papier nasmarować połową oleju). Wierzch wyrównujemy łyżką i lekko smarujemy pozostałym olejem. Pasztet wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 st. C, pieczemy ok. 50 minut.
Danie wykonane na podstawie przepisu z wydania specjalnego Poradnika Domowego, marzec 2015.