Wegetariański pasztet z brokułów i fety

Wegetariański pasztet z brokułów i fety

Przygotowanie:

Poniższy przepis to propozycja na wegetariański zamiennik tradycyjnego pasztetu. Doskonale smakuje jako dodatek do pieczywa, można podawać go z kiełkami, oliwkami lub chrzanem. Jeśli użyjemy bezglutenowych płatków owsianych danie będzie odpowiednie dla osób na diecie bezglutenowej.

Przepis na ok. 16 porcji (każda o grubości 1,5 cm), jedna porcja zawiera ok. 63 kcal

Składniki:

  • 400 g brokułów
  • 200 g sera feta (12% tłuszczu)
  • 3 jajka
  • 50 g płatków owsianych
  • 10 g oleju rzepakowego
  • woda
  • czosnek
  • pieprz, zioła prowansalskie

Przygotowanie:

Brokuły czyścimy, kroimy na różyczki, łodygi na plasterki. Gotujemy w lekko posolonym wrzątku ok. 10 – 15 minut, aż będą miękkie. Następnie brokuły odsączamy i rozgniatamy widelcem lub tłuczkiem. Dodajemy fetę, oddzielone żółtka i płatki owsiane wcześniej namoczone w wodzie. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem, ziołami prowansalskimi oraz czosnkiem. Masę wygniatamy, by była gładka (można użyć miksera). Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy, delikatnie mieszając. Całość przekładamy do keksówki o wym. 25×12 cm wyłożonej papierem do pieczenia (papier nasmarować połową oleju). Wierzch wyrównujemy łyżką i lekko smarujemy pozostałym olejem. Pasztet wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 st. C, pieczemy ok. 50 minut.

Danie wykonane na podstawie przepisu z wydania specjalnego Poradnika Domowego, marzec 2015.

przepis600pxl1

przepis600pxl2