
Przygotowanie:
Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Znudziły Ci się kanapki? Może spróbujesz wytrawnych muffinek, które idealnie sprawdzą się na niedzielne leniwe śniadanie.
Wartość odżywcza w 1 porcji:
- Energia 310 kcal
- Białko 6,7 g
- Tłuszcze 15,7 g
- Węglowodany 38,6 g
Składniki na 3 porcje:
- 120 g mąki kukurydzianej ( 1 szklanka)
- 250 ml mleka sojowego
- 40 g oleju sojowego (4 łyżki)
- 20 g octu jabłkowego ( 2 łyżki)
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 100 g cukini
- 50 g papryki
- 50 g pora
- 50 g pieczarek
- sól, pieprz
- pestki dyni
Przygotowanie: Do miski wsypujemy suche składniki. Następnie dodajemy mleko, ocet,olej i przyprawy. Mieszamy.W międzyczasie przygotujemy warzywa. Pora kroimy w talarki. Cukinię, paprykę i pieczarki w kostkę. Warzywa podsmażamy chwilę na patelni, aż do odparowania wody. Chwilę studzimy i dodajemy do ciasta. Do przygotowanej formy na muffinki przelewamy masę. Po około 2 łyżki na babeczkę, wierzch posypujemy pestkami dyni.Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 25 minut, aż babeczki się zarumienią i miejscami popękają.
Kinga Stopa
dietetyk