Przygotowanie:
Na pewno każdy z Was poznał już różne smaki curry, ale czy próbowaliście curry na słodko-pikantny sposób z mango, zamiast mięsa? To jedno z Naszych ostatnio ulubionych dań.
Wartość odżywcza:
- Energia 620 kcal
- Białko 10 g
- Tłuszcze 26 g
- Węglowodany 91 g
Składniki:
- 2 mango
- 2 marchewki
- 2 papryki czerwone
- 2 papryki żółte
- puszka mleczka kokosowego
- szklanka czarnego ryżu
- kurkuma, słodka papryka, chilli, imbir, oregano, mielona kolendra,
- świeża natka pietruszki
- łyżka oleju kokosowego
Przygotowanie: Na rozgrzanym oleju kokosowym dusimy marchew i paprykę pokrojone uprzednio w kostkę, dusimy pod przykryciem przez ok. 10 min. Następnie dodajemy wymieszane dokładnie mleczko kokosowe i dodajemy mango pokrojone w kostkę. Dodajemy wszystkie przyprawy oprócz natki pietruszki, gotujemy jeszcze 15 – 20 min na małym ogniu, W międzyczasie gotujemy czarny ryż na wodzie w stosunku 2:1. Mieszamy ryż z curry i posypujemy danie natką pietruszki. Smacznego!
Zuzanna Wieła
dietetyk