Przygotowanie:
Kiedy na diecie dopada nas głód i chcemy coś przekąsić, warto się chwile zastanowić i sięgnąć po coś zdrowego, dokonując wyboru tak by przekąska nie tylko zaspokoiła apetyt ale także dostarczyła cennych wartości odżywczych
Przepis na 3-4 ruloniki, jeden dostarcza około 30 kalorii, 1g białka, 5,5 g węglowodanów i 0,5 g tłuszczu.
- papier ryżowy
- 1 mała marchew
- ogórek zielony
- 1/3 czerwonej papryki
- tofu
- sos sojowy
- wasabi (opcjonalnie)
Warzywa kroimy w paski długości około 5-7 cm, końcówki moczymy w sosie sojowym (możemy dodać odrobinę wasabi lub np chili).Następnie układamy je na wcześniej zwilżonym delikatnie papierze ryżowym, który składamy w pół i zawijamy w rulon.
Gotowe ruloniki możemy też maczać w jogurcie naturalnym z dodatkiem czosnku lub dalej w sosie sojowym.