Warzywne ruloniki z tofu i sosem sojowym

Warzywne ruloniki

Przygotowanie:

Kiedy na diecie dopada nas głód i chcemy coś przekąsić, warto się chwile zastanowić i sięgnąć po coś zdrowego, dokonując wyboru tak by przekąska nie tylko zaspokoiła apetyt ale także dostarczyła cennych wartości odżywczych

Przepis na 3-4 ruloniki, jeden dostarcza około 30 kalorii, 1g białka, 5,5 g węglowodanów i 0,5 g tłuszczu.

  • papier ryżowy
  • 1 mała marchew
  • ogórek zielony
  • 1/3 czerwonej papryki
  • tofu
  • sos sojowy
  • wasabi (opcjonalnie)

Warzywa kroimy w paski długości około 5-7 cm, końcówki moczymy w sosie sojowym (możemy dodać odrobinę wasabi lub np chili).Następnie układamy je na wcześniej zwilżonym delikatnie papierze ryżowym, który składamy w pół i zawijamy w rulon.

Warzywne ruloniki

Gotowe ruloniki możemy też maczać w jogurcie naturalnym z dodatkiem czosnku lub dalej w sosie sojowym.