Tofu na sposób chiński

Autor: Aleksandra Pasich

Danie dla fanów azjatyckiej kuchni, który są chętni na spróbowanie aromatycznych smaków w wersji wege.

 

Wartość odżywcza dla 1 porcji:

  • Energia:

    577 kcal

  • Białko:

    30,8 g

  • Tłuszcze:

    24,1 g

  • Błonnik pokarmowy:

    0,6 g

  • Węglowodany:

    59,4 g

 

Składniki na 1 porcję:

  • 40 g Makaron ryżowy
  • 225 g Mieszanka chińska mrożona
  • 120 g Tofu wędzone
  • 10 g Oliwa z oliwek
  • 150 g Pomidorki koktajlowe
  • Sól, pieprz, sos sojowy, papryka ostra mielona, szczypiorek

 

Przygotowanie:

Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie. Tofu pokroić w kostkę, doprawić solą, pieprzem i ostrą papryką. Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć tofu, dodać mieszankę chińską oraz sos sojowy. Gdy warzywa zmiękną, dodać ugotowany makaron, wymieszać i jeszcze chwilę podsmażyć. Danie wyłożone na talerzu posypać szczypiorkiem. Podawać z pomidorkami koktajlowymi.

 

Powrót Powrót