Przygotowanie:
Pyszna terrina z buraka, w środku kryje niespodziankę- jajko!
Na świąteczne śniadanie będzie jak znalazł. Przepis na 6 porcji.
Danie dostarcza średnio 973 kcal; 47,2g białka; 39,08g węglowodanów; 68,46g tłuszczu
- 1 burak
- 3 jajka
- 1 łyżka żelatyny
- 1/2 szklanki wrzątku
- 250ml śmietany 18%
- 250ml jogurtu naturalnego
- pietruszka
- sól, pieprz
Buraka gotujemy ok. 20 minut, jajka gotujemy na twardo.
Buraka ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Do rondelka wlewamy śmietankę oraz jogurt. Do 1/3 szklanki wrzątku wsypujemy żelatynę, mieszamy do jej rozpuszczenia. Żelatynę dodajemy do śmietany i jogurtu, podgrzewamy. Dorzucamy startego buraka, przyprawiamy do smaku. Mieszamy.
Ugotowane jajka przekrawamy na pół, do silikonowych kokilek przekładamy masę, do środka wkładamy połówkę jajka.
Chłodzimy w lodówce kilka godzin.
Jeśli korzystamy z metalowych kokilek dobrze je wcześniej natłuścić.
Przepis autorstwa Pauliny Hofman, autorki bloga:www.smakowitykasek.pl