Terrina buraczkowa z jajkiem

terrina buraczkowa z jajkiem

Przygotowanie:

Pyszna terrina z buraka, w środku kryje niespodziankę- jajko!
Na świąteczne śniadanie będzie jak znalazł. Przepis na 6 porcji.

Danie dostarcza średnio 973 kcal; 47,2g białka; 39,08g węglowodanów; 68,46g tłuszczu

  • 1 burak
  • 3 jajka
  • 1 łyżka żelatyny
  • 1/2 szklanki wrzątku
  • 250ml śmietany 18%
  • 250ml jogurtu naturalnego
  • pietruszka
  • sól, pieprz

Buraka gotujemy ok. 20 minut, jajka gotujemy na twardo.

Buraka ścieramy na tarce o grubych oczkach.

Do rondelka wlewamy śmietankę oraz jogurt. Do 1/3 szklanki wrzątku wsypujemy żelatynę, mieszamy do jej rozpuszczenia. Żelatynę dodajemy do śmietany i jogurtu, podgrzewamy. Dorzucamy startego buraka, przyprawiamy do smaku. Mieszamy.

Ugotowane jajka przekrawamy na pół, do silikonowych kokilek przekładamy masę, do środka wkładamy połówkę jajka.

Chłodzimy w lodówce kilka godzin.

Jeśli korzystamy z metalowych kokilek dobrze je wcześniej natłuścić.

Przepis autorstwa Pauliny Hofman, autorki bloga:www.smakowitykasek.pl