Tarta daktylowa z kremem kokosowym

przepisy od dietetyka

Przygotowanie:

Naszła Cię ochota na coś słodkiego? Jednak wiesz, że cukier jest niezdrowy? Smiało możesz go zastąpić daktylami, które nie tylko nadadzą słodyczy Twoim wypiekom, ale również dostarczą organizmowi sporej dawki potasu oraz witamin PP, B1, B2, A, a także żelaza, fosoru i magnezu, który przyda się przede wszystkim osobom żyjącym w ciągłym stresie. Ponadto daktyle zawierają sporo błonnika, który pozytywnie wpływa na pracę układu trawiennego, do tego witamina C z porzeczki wzmocni Twoją odporność. Bez dodatku rafinowanego cukru Twoje wypieki będą nie tylko smaczne i odżywcze, ale również zabezpieczą twoje naczynia krwionośne i odsuną ryzyko chorób sercowo-naczyniowych! Wypróbuj przepis na zdrowie!

Wartość odżywcza jednej porcji:

  • Energia 155,9 kcal
  • Białko 5,5 g
  • Tłuszcze 9,6 g
  • Węglowodany 12,3 g

Składniki na 12 porcji:

  • 200 g Daktyle suszone
  • 30 g Olej kokosowy
  • 30 g Płatki owsiane
  • 300 g Mąka jaglana
  • 400 g Mleczko kokosowe 15%
  • 50 g Wiórki kokosowe
  • 100 g Borówka
  • 100 g Maliny
  • 100 g Dżem porzeczkowy, niskosłodzony
  • Cynamon, kardamon

Przygotowanie: Daktyle zalać wrzątkiem, odstawić i poczekać aby zmiękły, następnie zmiksować je blenderem. Płatki owsiane, mąkę jaglaną, olej kokosowy, cynamon, kardamon i zmiksowane daktyle zagnieść. Tak przygotowaną masą wyłożyć foremkę do tarty zawijając po brzegach, następnie wstawić o piekarnika i piec przez około 25 min w 180 st. C. Mleczko kokosowe schłodzić, następnie ubić mikserem i wymieszać z wiórkami kokosowymi. Upieczoną tartę posmarować dżemem porzeczkowym, na wierzch wyłożyć masę kokosową, udekorować owocami.

tarta 2-01