Tarta daktylowa z kremem bananowym

Tarta daktylowa z kremem bananowym

Przygotowanie:

Przepis na pyszną tartę pełną zdrowia!



Wartość odżywcza 1 porcji:

  • Energia 262,6 kcal
  • Białko 5,5 g
  • Tłuszcze 14,1 g
  • Węglowodany 31,5 g

Składniki na 10 porcji:

  • 150 g Daktyle suszone (ok. 1 szklanka)
  • 150 g Orzechy, np. włoskie, nerkowca (ok. 1 szklanka)
  • 20 g Siemię lniane mielone (ok. 2 łyżki)
  • 30 g Kakao naturalne w proszku (ok. 3 łyżki)
  • 30 g Olej kokosowy (ok. 3 łyżki)
  • 30 g Płatki np. owsiane lub żytnie (ok. 3 łyżki)
  • 90 g Kasza jaglana (ok. 1/2 szklanki)
  • 120 g Banan (ok. 1 szt.)
  • 100 g Mleko, np. krowie 2% lub roślinne
  • 50 g Miód pszczeli (ok. 2 łyżki)
  • Wanilia, granat lub inny owoc, listki mięty

Przygotowanie: Daktyle namoczyć w ciepłej wodzie ok. 20 minut, a następnie zmiksować blenderem. Orzechy drobno zmiksować lub posiekać. Płatki zmiksować bardzo drobno. Kakao, daktyle, orzechy, siemię, płatki i olej dokładnie zmiksować, aż do dokładnego wymieszania składników. Wyłożyć na papierze do pieczenia w tortownicy. Schłodzić. Kaszę przepłukać gorącą i zimną wodą. Gotować ok. 15 minut, można dodać wanilię. Zmiksować z bananem, mlekiem i miodem do uzyskania gładkiej konsystencji. Krem wylać na spód z daktyli i wstawić do lodówki do zastygnięcia. Podać z kawałkami owoców i listami mięty do ozdoby.







Dietetyk_Sylwia Wychowałek


Sylwia Wychowałek
dietetyk