
Przygotowanie:
Przepis na pyszną tartę pełną zdrowia!
Wartość odżywcza 1 porcji:
- Energia 262,6 kcal
- Białko 5,5 g
- Tłuszcze 14,1 g
- Węglowodany 31,5 g
Składniki na 10 porcji:
- 150 g Daktyle suszone (ok. 1 szklanka)
- 150 g Orzechy, np. włoskie, nerkowca (ok. 1 szklanka)
- 20 g Siemię lniane mielone (ok. 2 łyżki)
- 30 g Kakao naturalne w proszku (ok. 3 łyżki)
- 30 g Olej kokosowy (ok. 3 łyżki)
- 30 g Płatki np. owsiane lub żytnie (ok. 3 łyżki)
- 90 g Kasza jaglana (ok. 1/2 szklanki)
- 120 g Banan (ok. 1 szt.)
- 100 g Mleko, np. krowie 2% lub roślinne
- 50 g Miód pszczeli (ok. 2 łyżki)
- Wanilia, granat lub inny owoc, listki mięty
Przygotowanie: Daktyle namoczyć w ciepłej wodzie ok. 20 minut, a następnie zmiksować blenderem. Orzechy drobno zmiksować lub posiekać. Płatki zmiksować bardzo drobno. Kakao, daktyle, orzechy, siemię, płatki i olej dokładnie zmiksować, aż do dokładnego wymieszania składników. Wyłożyć na papierze do pieczenia w tortownicy. Schłodzić. Kaszę przepłukać gorącą i zimną wodą. Gotować ok. 15 minut, można dodać wanilię. Zmiksować z bananem, mlekiem i miodem do uzyskania gładkiej konsystencji. Krem wylać na spód z daktyli i wstawić do lodówki do zastygnięcia. Podać z kawałkami owoców i listami mięty do ozdoby.
Sylwia Wychowałek
dietetyk