Przygotowanie:
Dzisiejsza propozycja jest idealna dla osób ceniących sobie dania jednogarnkowe. Prostota wykonania i nietuzinkowy smak powinien przypaść do gustu tym, którzy mają dosyć nudnych i oczywistych smaków.
Wartość odżywcza w jednej porcji:
- Energia 459 kcal
- Białko 33,2 g
- Tłuszcze 21,7 g
- Węglowodany 39,5 g
- Błonnik 7,9 g
Składniki na trzy porcje:
- 300 g Mięso z piersi kurczaka, bez skóry
- 100 g Ryż brązowy
- 120 g Por
- 200 g Marchew
- 200 g Papryka czerwona
- 15 g Sezam, nasiona
- 120 g Jaja kurze całe (2 szt.)
- 30 g Oliwa z oliwek
- Sos sojowy, szczypiorek
Przygotowanie: Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu. Na patelni z grubym dnem rozgrzać oliwę i podsmażyć mięso pokrojone w kostkę, gdy lekko się zarumieni i odparuje nadmiar wody, dodać posiekany por. Marchew i paprykę pokroić w cienkie paski ok. 4 cm długości. Po lekkim zbrązowieniu pora dodać marchew, a po ok. 2 minutach paprykę. Przyprawić sosem sojowym. Gdy warzywa lekko zmiękną dodać sezam i jaja. Od tej pory smażyć mieszając tylko do ścięcia białka jajka. Posypać obficie posiekanym szczypiorkiem.