Przygotowanie:
Przepis na 8 muffinek, 1 muffinka około 140 kcal
- szklanka mąki pełnoziarnistej (150 g)
- ½ szklanki mleka (150 ml)
- 1 jajko
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g sera feta 12% tłuszczu
- 400 g rozmrożonego rozdrobnionego szpinaku
- 6 kawałków suszonych pomidorów
- ząbek czosnku, pieprz, tymianek
- 2 pęczki rzodkiewki
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać mleko, jajko i oliwę i połączyć składniki. Do masy dodać szpinak, przeciśnięty przez praskę czosnek, pół łyżeczki tymianku i szczyptę pieprzu. Fetę pokroić w kostkę, pomidory na kawałki (jeśli są z oleju to odsączyć je najpierw w ręczniku papierowym), wymieszać z resztą składników. Gotową masę przełożyć do foremek na muffiny. Babeczki piec w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut. Podać z rzodkiewkami obok.