Przygotowanie:
Szparagi były uprawiane już w starożytności przez Egipcjan, Greków i Rzymian. Obfitują one w witaminy, sole mineralne, przeciwutleniacze, są także produktem o niskiej wartości energetycznej (100 g świeżych szparagów to tylko 18 kcal). Sezon na szparagi właśnie trwa – wykorzystajmy go przygotowując z tego warzywa smaczne i zdrowe dania.
Przepis na 1 porcję (ok. 165 kcal)
Składniki
- szparagi zielone 200g (ok. 5 sztuk)
- 1 jajko 51g
- jogurt naturalny 80g
- sok z cytryny 1 łyżka
- szczypior
- kurkuma
- papryka chilli mielona – opcjonalnie
- pieprz, sól
Przygotowanie:
Szparagi myjemy, odcinamy zgrubiałe końcówki i obieramy, jeśli jest taka potrzeba. Następnie gotujmy je na parze około 5 minut, licząc od czasu zagotowania wody.
By przygotować jajko w koszulce do szerokiego garnka wlewamy wodę (1/2 wysokości) i łyżkę soku z cytryny. Gdy woda się zagotuje, zmniejszamy ogień do minimum. Jajko wbijamy do małej miseczki, ostrożnie zanurzamy ją w garnku i delikatnie przelewamy zawartość do wrzątku. Od czasu gdy białko z wierzchu się zetnie, gotujemy jajko jeszcze ok. 2-3 minuty na wolnym ogniu, po czym wyjmujemy je łyżką cedzakową.
Na talerzu układamy przecięte w pół szparagi, na wierzch przyrządzone jajko. Do jogurtu dodajemy szczyptę kurkumy oraz chilli, mieszamy i gotowym sosem polewamy danie. Posypujemy dużą ilością szczypiorku, doprawiamy solą i pieprzem mielonym.
Danie, z drobnymi zmianami, wykonane na podstawie przepisu z bloga Kwestia Smaku.