Przygotowanie:
Dietetycy bardzo lubią szparagi, bo to źródło wielu cennych składników odżywczych (kwasu foliowego, przeciwutleniaczy i wielu minerałów), są lekkostrawne i niskokaloryczne. Ja lubię je szczególnie, to zdecydowanie moje ulubione warzywo. Sezon na nie jest krótki więc jem je prawie codziennie. W ciągu ostatniego tygodnia zrobiłam już tartę ze szparagami, makaron ze szparagami, gotowałam je na parze i grillowałam. Dziś upiekłam owinięte aromatyczną wędzoną szynką. Połączenie tych składników z dodatkiem oliwy truflowej jest zdecydowanie jednym z z moich ulubionych smaków. Polecam spróbować!
Przepis na 2 porcje, 1 porcja: 430kcal
- 400 g Szparagi zielone (1 pęczek)
- 100 g Szynka wędzona chuda
- 20 g Oliwa truflowa lub zwykła (2 łyżki)
- 500 g Ziemniaki (6 średnich)
- 100 ml Mleko spożywcze 1,5 % tłuszczu
- Gałka muszkatołowa
Ziemniaki obrać, ugotować, zemleć na puree ze szczyptą gałki. Szparagi umyć, odciąć zgrubiałe końcówki i obrać (wystarczy obrać połowę długości). Szparagi oprószyć solą i podgotować na parze około 10 minut tak żeby trochę zmiękły, ale były jeszcze chrupkie. Szparagi owinąć plasterkami szynki (moja szynka była grubo pokrojona więc starczyło jej tylko na połowę szparagów), ułożyć w naczyniu żaroodpornym i posmarować połową oliwy. Zapiekać około 15 minut w temp. 180stopni. Szparagi ułożyć na puree, skropić resztą oliwy truflowej. Smacznego!