Szampańska rozpusta

Szampańska rozpusta

Przygotowanie:

Truskawki uchodzą za symbol bogini Wenus, zawierają pewien rodzaj fitoestrogenów, które mają moc oddziaływania na umysł. Szampan uwalnia endorfiny i dopaminy zwane hormonami szczęścia. Daktyle i banany również mają pozytywny wpływ na potencję. Idealna propozycja na walentynkowy podwieczorek 🙂

Przepis na 1 porcję: 370 kcal

  • 100 g Banany
  • 100 g Truskawki mrożone
  • 30 g Ciasteczka pełnoziarniste
  • 5 g Masło
  • 10 g Daktyle suszone
  • 100 g Szampan
  • 15 g Żelatyna spożywcza (3 łyżeczki)

Masło roztopić. Ciasteczka rozdrobnić blenderem dodając roztopione masło, w foremce na dno ułożyć powstałą masę i zapiec w piekarniku. Truskawki rozmrozić i zmiksować. Pierwszą łyżeczkę żelatyny dodać do około 30 g wody i poczekać, aż napęcznieje. Następnie rozpuścić żelatynę w wodzie na małym ogniu ciągle mieszając (uwaga! nie dopuścić do zagotowania). Rozpuszczoną żelatynę mieszamy z rozmrożonymi truskawkami i układamy na warstwę ciasteczek. Włożyć do lodówki, aż masa truskawkowa stężeje. Banany miksujemy i powtarzamy czynność z drugą łyżeczką żelatyny. Daktyle pokroić i ułożyć na zastygniętą masę bananową. Trzecia łyżeczka żelatyny posłuży nam do wykonania galaretki z szampana. Analogicznie powtarzamy czynność dodając roztwór żelatyny z wodą do szampana, zalewamy formę i wkładamy do lodówki. Deser gotowy.

Małgorzata Panek