- Wartość energetyczna 447 kcal
- Białko 33,7 g
- Tłuszcze 28,6 g
- Węglowodany 16,1 g
Składniki:
- 4 pomidory
- 1/2 łyżki oliwy
- 1/2 ząbka czosnku
- 4 jajka
- przyprawy: sól i pieprz
- do podania: świeża bazylia, bagietka
Przygotowanie:
Przygotować pomidory: sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki, wykroić szypułki, miąższ pokroić w kosteczkę. Na niedużą patelnię wlać oliwę oraz starty czosnek, chwilę podsmażyć. Pomidory włożyć na patelnię, doprawić solą, pieprzem. Wymieszać i intensywnie smażyć na większym ogniu przez około 4 minuty, już bez mieszania. Do podsmażonych pomidorów wbić jajka, doprawić solą. Przykryć i gotować przez około 3 minuty lub do czasu aż białka jajek będą ścięte. Podawać ze świeżą bazylią i pieczywem.