Szakszuka, czyli jajka w pomidorach

Pomysł na pożywne i sycące śniadanie na dobry początek weekendu. Nazwa może brzmi trochę skomplikowanie, ale z przygotowaniem każdy sobie poradzi.

Szakszuka, czyli jajka w pomidorach

  • Wartość energetyczna 447 kcal
  • Białko 33,7 g
  • Tłuszcze 28,6 g
  • Węglowodany 16,1 g

Składniki:

  • 4 pomidory
  • 1/2 łyżki oliwy
  • 1/2 ząbka czosnku
  • 4 jajka
  • przyprawy: sól i pieprz
  • do podania: świeża bazylia, bagietka

Przygotowanie:

Przygotować pomidory: sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki, wykroić szypułki, miąższ pokroić w kosteczkę. Na niedużą patelnię wlać oliwę oraz starty czosnek, chwilę podsmażyć. Pomidory włożyć na patelnię, doprawić solą, pieprzem. Wymieszać i intensywnie smażyć na większym ogniu przez około 4 minuty, już bez mieszania. Do podsmażonych pomidorów wbić jajka, doprawić solą. Przykryć i gotować przez około 3 minuty lub do czasu aż białka jajek będą ścięte. Podawać ze świeżą bazylią i pieczywem.